Klikom na "Prihvati sve kolačiće" pristajete na skladištenje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na sajtu, analiziranja korišćenja sajta i podrške našim marketinškim naporima. Pogledajte našu Politiku privatnosti za više informacija.
Operativni Lizing

Kada je pravo vreme da razmotrite prelazak na operativni lizing

October 16, 2024
Kada je pravo vreme da razmotrite prelazak na operativni lizing

U poslovanju, svi težimo tome da donesemo odluke koje nam pomažu da uštedimo resurse, smanjimo troškove i unapredimo efikasnost. Upravljanje voznim parkom je jedan od onih izazova koji često dolazi sa velikim troškovima, administrativnim obavezama i nepredvidivim situacijama. 

Ako se pitate da li je operativni lizing pravo rešenje za vašu firmu, hajde da zajedno prođemo kroz sve njegove prednosti i saznamo zašto bi sada mogao biti pravi trenutak da ga razmotrite.

Šta je operativni lizing?

Operativni lizing je dugoročni najam vozila u kojem ne dolazi do prenosa vlasništva nad vozilom.

Umesto da vozila kupite, vi ih iznajmljujete na određeni period, obično na nekoliko godina. Za to vreme, jedina obaveza je plaćanje unapred ugovorenih mesečnih rata. Kada taj ugovor istekne, vraćate vozilo i birate da li želite da preuzmete novo vozilo i produžite ugovor ili okončavate saradnju.

Operativni lizing omogućava da uvek imate na raspolaganju moderna vozila, bez brige o njihovoj amortizaciji, prodaji ili održavanju.

Fleksibilnost koja vam je potrebna

U svetu poslovanja, stvari se brzo menjaju.

Možda danas imate potrebu za samo nekoliko vozila u vašem voznom parku, ali već sutra, usled proširenja posla ili novih projekata, vaša flota treba da se udvostruči. Upravo tu operativni lizing dolazi kao pravo rešenje. Sa operativnim lizingom imate mogućnost da prilagodite broj vozila trenutnim potrebama, bez komplikacija koje prate kupovinu i prodaju. 

Na ovaj način izbegavate rizik vezivanja kapitala za imovinu (vozila) koja vam možda neće biti potrebna za godinu ili dve. Sa operativnim lizingom, broj vozila se prilagođava vašem rastu i potrebama, a ne obrnuto.

Manje briga oko održavanja

Svi znamo koliko održavanje vozila može biti nepredvidivo i skupo.

Kada posedujete vozila, svaki kvar ili servis je direktan trošak koji morate pokriti. Sa operativnim lizingom, ovaj problem se značajno smanjuje jer je održavanje vozila obično uključeno u ugovor. To znači da ne morate brinuti o iznenadnim, visokim troškovima popravki, već sve ide po planu i sa fiksnim mesečnim troškovima.

Pored toga, većina vozila koja se iznajmljuju kroz lizing su nova ili skoro nova, pa su šanse za kvarove i ozbiljne popravke mnogo manje. To znači da vaš posao može teći nesmetano, uz manje prekida zbog neispravnih vozila.

Oslobađanje kapitala za druge investicije

Jedan od ključnih razloga za prelazak na operativni lizing je oslobađanje kapitala. 

Kupovina vozila zahteva značajna početna ulaganja. Kada koristite lizing, ta sredstva ostaju slobodna i možete ih uložiti tamo gde su najpotrebnija – u razvoj poslovanja, marketing, nove projekte ili širenje. Ovakva fleksibilnost vam pruža mogućnost da uvek budete spremni da reagujete na promene na tržištu ili nove poslovne prilike. Umesto da vezujete novac u imovinu koja s vremenom gubi na vrednosti, možete ga preusmeriti u rast firme. 

Sa operativnim lizingom, imate na raspolaganju modernu flotu vozila bez troškova kupovine i održavanja.

Korišćenje najnovijih modela

Tehnologija u automobilskoj industriji napreduje svakim danom. 

Novi modeli automobila donose bolju efikasnost, naprednije bezbednosne sisteme i nižu potrošnju goriva. Sa operativnim lizingom, vaša firma ima priliku da uvek koristi najnovije modele vozila, bez potrebe za njihovom kupovinom. Kada posedujete vozila, vi ste odgovorni za njihovu amortizaciju i kasniju prodaju. 

Sa operativnim lizingom, ove brige nestaju – na kraju ugovora jednostavno vraćate vozilo i birate novo. To znači da vaša firma ostaje u korak sa najnovijim tehnologijama, što ne samo da povećava efikasnost, već i doprinosi vašem profesionalnom imidžu.

Manje administracije, više vremena za poslovanje

Vođenje voznog parka podrazumeva i administrativne zadatke – registracija, osiguranje, servisiranje... 

Sve to zahteva vreme i resurse. Operativni lizing preuzima veliki deo tih obaveza. Lizing kompanija se brine o papirologiji, a vi možete da se fokusirate na suštinu svog poslovanja. Ovo vam štedi dragoceno vreme i resurse koje možete iskoristiti za unapređenje poslovanja

Umesto da gubite sate na administraciju, operativni lizing vam omogućava da svoje vreme posvetite strateškim aktivnostima koje zaista donose rezultate.

Rešite problem amortizacije

Vozila brzo gube vrednost.

Čim ih kupite i izvezete iz salona, njihova vrednost počinje da opada. To znači da kada dođe vreme za prodaju, verovatno nećete moći da povratite značajan deo svoje investicije. Sa operativnim lizingom, amortizacija nije vaš problem. Vozilo nije vaša imovina, tako da vi nemate brige oko toga koliko će izgubiti na vrednosti.

Kada ugovor istekne, jednostavno vraćate vozilo i birate novo. Tako možete da koristite najnovije modele, bez da razmišljate o gubitku vrednosti ili komplikacijama prilikom prodaje polovnih vozila.

Da li je vreme za operativni lizing?

Ako želite da smanjite operativne troškove, oslobodite kapital za strateške investicije i unapredite efikasnost svog poslovanja, onda je pravi trenutak da pređete na operativni lizing.

Operativni lizing vam pruža priliku da brzo reagujete na tržišne promene, modernizujete svoj vozni park bez velikih ulaganja i fokusirate se na rast svog biznisa. Operativni lizing je više od običnog finansijskog rešenja – to je strateški potez koji može značajno unaprediti vaše poslovanje, povećati produktivnost i dati vam prednost na tržištu.

Iskoristite priliku da svoje poslovanje podignete na viši nivo!

Kontaktirajte nas danas i saznajte kako BizRent operativni lizing može postati vaša prednost nad konkurencijom. Naš stručni tim će vam pomoći da pronađete najbolje rešenje koje će odgovarati vašim specifičnim potrebama i ciljevima.

Investirajte u budućnost svog poslovanja! 

– Vaš BizRent!