Klikom na "Prihvati sve kolačiće" pristajete na skladištenje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na sajtu, analiziranja korišćenja sajta i podrške našim marketinškim naporima. Pogledajte našu Politiku privatnosti za više informacija.
Operativni Lizing

Odgovori na pitanja i zablude o operativnom lizingu

July 16, 2024
Odgovori na pitanja i zablude o operativnom lizingu

Operativni lizing nije za svakoga.

Iako ga kao uslugu koriste i fizička lica, operativni lizing u praksi najčešće biraju preduzeća. To nije ništa čudno, posebno kada uzmemo u obzir brojne prednosti operativnog lizinga za preduzeća. Ali i pored svega toga što znamo o operativnom lizingu - neke nejasnoće još uvek postoje. U nastavku ovog teksta odgovaramo na najčešća pitanja i zablude koje vas mogu zanimati.

Imajte u vidu da svaka agencija ima drugačije uslove i politiku poslovanja pa ćemo se fokusirati na standardnu praksu i podeliti uvid u to kako BizRent nudi ovu uslugu.

1. Šta je operativni lizing i da li je isto što i finansijski lizing?

Ovo često buni ljude.

Kada se pretražuje termin lizinga, obično se prvo naiđe na finansijski lizing. Razlika između operacionog i finansijskog postoji pa ih ne treba mešati. Operativni lizing omogućava korišćenje vozila na neki period u toku kojeg se plaćaju fiksne mesečne rat. Vlasništvo nad vozilom se ne prenosi i ostaje kod lizing kompanije. Finansijski lizing ima za cilj sticanje vlasništva nad vozilom, pa se potpisuje dugoročni ugovor za otplaćivanje vozila, ali se vlasništvo ne prenosi sve dok se ne ispoštuje ceo ugovor. 

Finansijski lizing podseća više na dugoročni zakup vozila sa opcijom otkupa. 

Naravno i ovde postoji razlika, jer u klasičnom finansijskom lizingu, korisnik je taj koji snosi troškove održavanja vozila, dok je sa BizRent dugoročnim zakupom sve pokriveno mesečnom ratom. 

Ali vratimo se na glavno pitanje. 

Dakle, operativni lizing omogućava korišćenje vozila bez sticanja vlasništva uz odgovarajuću mesečnu ratu koja pokriva sve troškove održavanja vozila, servisiranja, osiguranja i ostalih. Operativni lizing se obično ugovara na 2, 3 ili 4 godine, i može se obnavljati. Na neki način, finansijski lizing je kao kupovina na kredit - po isplati ugovora korisnik dobija vlasništvo nad vozilom. Plaćaju se rate koje su u skladu sa vrednošću vozila, gde je prva rata obično 10-30% vrednosti vozila - zavisi kod koga se uzima lizing.

Finansijski lizing se obično ugovara na 3 i više godina.

2. Da li je operativni lizing skuplji od kupovine vozila?

Zavisi.

Pisali smo o ovome kada smo poredili kupovinu sa operativnim lizingom i dugoročnim zakupom. Svaka od ovih opcija postoji sa razlogom. Za preduzeća kojima treba vozni park, ne isplati se investicija u kupovinu većeg broja vozila a onda dodatno plaćanje troškova (održavanja, registracije, osiguranja itd.) To stvara disbalans u budžetu i nemogućnost finansijskog planiranja. 

Partnerstvom sa BizRent, preduzeća svih veličina mogu da se fokusiraju na obavljanje svoje osnovne delatnosti, i izbegnu kupovinu vozila koja će već za par godina da izgube svoju vrednost. 

Operativni lizing je praktično rešenje jer su fiksnom mesečnom ratom pokriveni svi troškovi koji se mogu javiti - održavanje, servisiranje, osiguranje i amortizacija vozila. Kupovina se isplati više ukoliko se nabavlja neki jeftiniji ili polovni automobil. U svakom slučaju, kupovina iziskuje veće početne troškove, dok operativni lizing pokriva jedna fiksna mesečna rata. 

Preduzeća biraju operativni lizing da bi se lakše fokusirali na svoju osnovnu delatnost bez brige o amortizaciji i održavanju vozila.

3. Da li se može menjati ugovor u toku trajanja operativnog lizinga?

Zavisi od lizing kompanije i ugovora koje nude. 

Mnogi ugovori o operativnom lizingu se prilagođavaju prema potrebama korisnika. To uključuje promenu broja vozila u floti, prilagođavanje trajanja ugovora i opciju za nadogradnju vozila. Mi razumemo da su preduzeća često uslovljena sezonalnošću. Nekima su vozila potrebnija u toku leta, a zimi žele da smanje svoju flotu. Ovako i našim klijentima pomažemo da lakše odgovore na potrebe svojih klijenata, čime povećavaju zaradu i smanjuju nepotrebne troškove van sezone..

Ta prilagodljivost je ono što BizRent operativni lizing nudi.

4. Šta se dešava sa vozilom na kraju lizing ugovora?

Ovo je još jedna stvar koju nas često pitaju naši klijenti u toku konsultacije.

Kao što smo već objasnili u definiciji o operativnom lizingu - nema prenosa vlasništva nakon ugovora. Na kraju ugovora o operativnom lizingu, korisnik ima dve opcije: 

  1. Da vrati vozilo lizing kompaniji i okonča saradnju 
  2. Da obnovi ugovor sa novim vozilom

U zavisnosti od politike lizing agencije i uslova koje nude, moguće je unapred dogovoriti i otkup vozila kada istekne ugovor, ali to ne nudi svaka agencija. Za ovakve slučajeve se obično preporučuje  dugoročni zakup, jer je tome namenjen.

5. Da li operativni lizing ima skrivenih troškova?

Da li operativni lizing krije dodatne troškove koji nisu očigledni prilikom potpisivanja ugovora?

Transparentnost je jako važna pri sklapanju svakog ugovora. Mesečne rate pokrivaju sve najveće troškove kao što su osiguranje, održavanje vozila, servisiranje i ostalo. Klijent je obavešten o svim mogućim dodatnim troškovima koji mogu nastati, poput prekoračenja ugovorene kilometraže ili oštećenja van normalnog habanja. Uslovi se mogu razlikuju kod svake agencije a igra ulogu i model i starost vozila.

Što se BizRent ponude tiče, svi troškovi su jasno navedeni u ugovoru, uključujući redovno održavanje i osiguranje. Dok traje ugovor, nema neočekivanih troškova ukoliko se poštuju svi uslovi koje ugovor pokriva. 

Kako BizRent naplaćuje prekoračenja godišnje kilometraže?

Postoji više opcija koje BizRent nudi. 

Limiti se razlikuju u odnosu na tip agregata. Za vozila sa dizel agregatima, opcije su  15, 30, 45 i 60 hiljada kilometara godišnje. Za vozila sa benzinskim agregatima opcije su 20, 40 i 60 hiljada kilometara godišnje. U slučaju da se prekorači ova kilometraža, naplaćuje se svaki pređeni kilometar. 

Naplata za dodatne kilometre iznosi 0,15 evra po kilometru.

6. Kako operativni lizing utiče na poreze?

Da li operativni lizing stvarno donosi značajne poreske olakšice za preduzeća? 

Pisali smo kako iskoristiti prednosti operativnog lizinga. Ako ste čitali, znate da se troškovi za plaćanje operativnog lizinga tretiraju kao poslovni rashodi, što može smanjiti poresku osnovicu preduzeća. Ovo omogućava preduzećima da optimizuju svoje poreske obaveze i bolje planiraju svoje finansije.

Što bi rekli, win-win.

7. Da li operativni lizing ima fleksibilne uslove otkazivanja?

Da li su ugovori o operativnom lizingu teško raskidivi?

Istina je da može doći do komplikacija pri raskidu ugovora ukoliko dođe do neslaganja ili nepoštovanja. To najviše zavisi od konkretnih uslova ugovora koji su potpisani. Operativni lizing često nudi određeni nivo fleksibilnosti u uslovima otkazivanja, ali to može varirati. 

Šta to znači? 

To znači da ugovori o operativnom lizingu uključuju plaćanje penala za raskid pre isteka ugovora. Razlozi za raskidanje mogu biti razni, a najčešće je to nemogućnost plaćanja mesečnih rata. Ipak, treba razumeti da lizing kompanije snose ogroman finansijski rizik vlasništva nad vozilima, pa je normalno da ugovore koncipiraju tako da minimiziraju svoje gubitke usled prevremenog raskida​.

Ipak, izuzeci postoje.

Neke lizing kompanije nude prilagodljive ugovore koji omogućavaju korisnicima da menjaju uslove tokom trajanja lizinga, uključujući opcije za produženje, skraćenje ili promenu broja vozila u floti. Takve kompanije nude opcije raskida ugovora uz minimalne penale ili bez penala pod određenim uslovima. 

Ovi uslovi mogu uključivati:

  1. Minimalni period korišćenja: Ako je vozilo korišćeno najmanje 24 meseca u trogodišnjem ugovoru, raskid može biti povoljniji.
  2. Promene u poslovanju: Promene u poslovanju korisnika, kao što su sezonske potrebe ili reorganizacija, mogu omogućiti fleksibilniji raskid.
  3. Dobro stanje vozila: Ako je vozilo u dobrom stanju i nije prešlo ugovorenu kilometražu, raskid može biti lakši.
  4. Pozitivan odnos sa lizing kompanijom: Dugoročni i pozitivni odnosi sa lizing kompanijom mogu doneti povoljnije uslove za raskid.
  5. Zamena ugovora: Uzimanje novog ugovora za drugo vozilo iz ponude lizing kompanije može olakšati raskid prethodnog ugovora.

Ovi uslovi mogu varirati zavisno od lizing kompanije, pa je važno detaljno pregledati ugovorne odredbe pre potpisivanja. Zaključno, dok neki ugovori mogu biti teško raskidivi, postoje opcije koje pružaju veću fleksibilnost, a sve zavisi od lizing kompanije i specifičnih uslova ugovora. 

Kakva je BizRent politika pre sklapanja ugovora?

Kako bi sprečili neprijatne situacije, korisnici pre sklapanja saradnje sa nama moraju proći kroz KYC (Know Your Customer) ili KYB (Know Your Business) protokol, kojim se utvrđuje finansijska pozadina i uspostavlja poverenje sa korisnikom. 

Dužina najma je takođe fleksibilna.

BizRent period najma pruža više opcija koje se prilagođavaju zahtevima i preferencijama svakog korisnika. Može se izabrati period lizinga od 24, 36 ili 48 meseci, u zavisnosti od dugoročnih planova i budžeta svakog klijenta.

Tražite transparentne uslove operativnog lizinga?

Uz BizRent ponudu vozila i transparentan operativni lizing, sigurni smo da ćete biti zadovoljni.

Kontaktirajte nas već danas i saznajte kako BizRent može pomoći vašem biznisu da napreduje dok mi brinemo o vašem voznom parku! Naš tim stručnjaka će vam pomoći da maksimalno iskoristite sve pogodnosti ove usluge. 

P.S. Ukoliko nismo odgovorili na neko od vaših pitanja, javite nam se.