Klikom na "Prihvati sve kolačiće" pristajete na skladištenje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na sajtu, analiziranja korišćenja sajta i podrške našim marketinškim naporima. Pogledajte našu Politiku privatnosti za više informacija.
Rent-A-Car

Top 5 destinacija u Srbiji za posetiti iznajmljenim autom

September 30, 2024
Top 5 destinacija u Srbiji za posetiti iznajmljenim autom

Srbija krije mnoštvo prelepih mesta koja čekaju da budu otkrivena, a najbolji način da ih istražite je svakako automobilom. Bilo da ste ljubitelj netaknute prirode, istorijskih znamenitosti ili autentičnih seoskih ambijenata, naša zemlja ima ponešto za svačiji ukus.

Uz iznajmljeni automobil imate slobodu da sami kreirate svoju rutu i tempo putovanja, zastanete gde god poželite i uživate u svakom trenutku svoje avanture. Pripremili smo za vas vodič kroz pet izuzetnih destinacija koje vredi posetiti - od impresivnih kanjona i živopisnih sela, do veličanstvenih manastira i neobičnih prirodnih fenomena.

Krenimo zajedno u otkrivanje skrivenih bisera Srbije!

Uvac

Uvac

U jugozapadnom delu Srbije, između Sjenice i Nove Varoši, nalazi se Specijalni rezervat prirode Uvac.

Do Uvca se stiže za nekih četiri sata vožnje od Beograda. Ovo područje je poznato po svojim impozantnim meandrima, koji stvaraju pejzaže poput slika iz bajke, a takođe je i stanište beloglavog supa, jedne od najvećih ptica grabljivica na svetu.

Na Uvcu ima dosta toga da se obiđe, pa vam preporučujemo da krenete na put sa nekim od SUV modela porodičnih automobila, kako bi imali dovoljno prostora za prtljag i opremu za planinarenje.

Obavezno obiđite vidikovac Molitva, sa kojeg se pruža najbolji pogled na reku Uvac i okolinu. Za ljubitelje vode, vožnja čamcem kroz kanjon je nezaboravno iskustvo. U ovom području se nalaze i brojne pećine a jedna od najpoznatijih je svakako Ledena pećina, koja će vas uvesti u svet fascinantnih prirodnih formacija.

Uvac zrači netaknutom prirodom, spektakularnim pejzažima i mirom koji je nemoguće pronaći u gradu. Gužve su minimalne u jesenjem periodu, pa eto ideje za vikend putovanje sa porodicom!

Manastir Studenica

Manastir Studenica

Manastir Studenica se nalazi u okolini Kraljeva i udaljen je oko tri sata vožnje od Beograda.

Smešten je na obroncima planine Golije i jedan je od najvažnijih kulturnih i duhovnih centara Srbije. Verovali ili ne, manastir Studenica datira iz 12. veka i danas je pod zaštitom UNESCO-a. Pored svoje religiozne i istorijske važnosti, Studenica je okružena prelepom prirodom koja se u jesen pretvara u šareni tepih od zlatnog i crvenog lišća.

Mir i spokoj manastirskog dvorišta savršeno dopunjuju bogate freske i arhitekturu, omogućavajući vam da u potpunosti uživate i doživite deo istorije. Na lokaciji se nalazi konak i nekoliko manastira koje je moguće posetiti uz pratnju kustosa, koji će vam preneti istorijsku pozadinu ovog prelepog mesta.

Manastir Studenica je obavezna destinacija za sve ljubitelje istorije i duhovnog nasleđa, ali i za one koji bi da se izoluju od gradske buke i budu u miru bar na par sati.

Sirogojno

Sirogojno

Smešteno na Zlatiboru, selo Sirogojno se nalazi na oko tri sata vožnje jugozapadno od Beograda.

Ovo selo je najpoznatije po svom muzeju na otvorenom „Staro selo“, gde su do današnjeg dana sačuvane autentične zlatiborske brvnare iz 19. veka i predstavljene posetiocima. Sirogojno je prava vremenska kapsula, gde možete doživeti kako je izgledao tradicionalni život na srpskom selu pre dva veka.

Iako svako doba ima svoje čari, s jeseni je priroda oko Sirogojna posebno lepa, sa zlatnim bojama koje prekrivaju brda i planine. Osim obilaska muzeja, možete uživati u lokalnoj kuhinji – zlatiborska pršuta i domaći sir su neizostavni. Sirogojno pruža jedinstven spoj kulturnog i prirodnog bogatstva i naša je topla preporuka za putovanje sa porodicom.

Đavolja Varoš

Đavolja Varoš

Za ljubitelje neobičnih prirodnih pojava, Đavolja Varoš je idealna jesenja destinacija.

Vozeći se četiri i po sata južno od Beograda, stižete do ovog misterioznog mesta koje jesenje magle i zlatno lišće čine još spektakularnijim. Ovaj geološki fenomen se sastoji od 202 zemljane figure, visoke od 2 do 15 metara i široke od 0,5 do 3 metra, a priče i legende o njihovom nastanku samo pojačavaju mističnost.

Legenda kaže da su ove kule nastale kao posledica pokušaja đavola da zavede svatove koji su tuda prolazili, zbog čega je Bog okamenio celu povorku.

Đavolja Varoš

Još jedno objašnjenje je da su zemljane figure izvajane od same prirode, uticajem erozije, vode i vetra. Kojoj god teoriji odaberete da verujete, do zemljanih figura moraćete da pešačite, pa je ova lokacija sjajna za one koji vole planinarenje.

Osim Đavolje Varoši, u okolini ovog mesta se nalaze i Prolom Banja, Lukovska Banja, Crveno Vrelo, kao i Crkva Svete Petke.

Bela Crkva

Bela Crkva

Bela Crkva se nalazi u južnom Banatu, i savršena je destinacija za jesenji vikend beg.

Udaljena svega sat i po vožnje od Beograda, Bela Crkva je poznata po svojih sedam jezera. Najpoznatija jezera za posetiti su Glavno, Šaransko i Vračevgajsko – idealne lokacije za opuštajuće šetnje, vožnju biciklom, ili jednostavno uživanje u tišini prirode.

Osim prirodnih lepota, Bela Crkva nudi i bogatu kulturnu ponudu.

Zanimljive crkve, parkovi i autentična austrougarska arhitektura daju ovom gradu poseban šarm. U blizini se nalazi i Deliblatska peščara, poznata kao "evropska Sahara", koja privlači veliki broj turista svake godine. Ako tražite mirno utočište daleko od gradske vreve, Bela Crkva je pravi izbor za vikend u prirodi.

Ako želite da obiđete neka od najlepših mesta poput Uvca, Bele Crkve ili manastira Studenica, iznajmite automobil kod BizRent-a i uživajte u svom putovanju bez stresa i gužvi. Čeka vas prava avantura!